Pieczeń rzymska z jajkiem

Sposób przyrządzania:

Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie i dobrze odciśnij. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na patelni na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 4 jajka ugotuj na twardo. Do mięsa mielonego wbij 2 całe surowe jajka, dodaj kajzerkę, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. 1/2 mięsa włóż do formy. Ugotowane i wystudzone jajka obierz ze skorupki i poukładaj jedno za drugim. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównaj wierzch pieczeni i połóż na niej 2 łyżki masła. Piecz przez 45 min w temp. 180°. Podawaj z ziemniakami i buraczkami.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na pieczeń

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • majeranek
  • 4 jajka na twardo (do nadzienia)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz

Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »