Pieczeń wielkanocna ze schabu w sosie z suszoną żurawiną i chrzanem

Sposób przyrządzania:

Ostrym nożem natnij w kratkę warstwę tłuszczu na schabie. Odwróć mięso i małym nożem nakłuwaj otwory, następnie wkładaj w nie owoce żurawiny.

20 dag żurawiny przeznaczonej do panierki posiekaj na desce i przełóż do miseczki. Dodaj teraz musztardę francuską i drobno pokrojoną połowę natki. Wlej oliwę i razem wymieszaj. Schab przypraw solą i pieprzem z każdej strony. Obłóż żurawiną z musztardą i dobrze dociśnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170° i wstaw schab do pieczenia na ok. 40 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos chrzanowy. W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i lekko podgrzewaj – uważaj, by mąka się nie zrumieniła. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Jak tylko sos zgęstnieje, dodaj chrzan. Przypraw jeszcze solą i pieprzem. Wlej śmietankę i dodaj żurawinę. Schab po upieczeniu przełóż na deskę kuchenną. Krój w plastry dopiero, jak lekko przestygnie. Nie krój mięsa od razu po upieczeniu, bo straci naturalne soki, przez co pieczeń stanie się sucha. Na półmisek wlej sos żurawinowo-chrzanowy i połóż dekoracyjnie plastry wielkanocnej pieczeni. Do dekoracji wykorzystaj młode listki natki pietruszki.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na pieczeń ze schabu

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • ​0,8 kg schabu wiejskiego bez kości (ze słoninką)  
  • 120 g żurawiny suszonej
  • 30 g musztardy francuskiej
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 15 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g chrzanu tartego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 20 ml oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Oferta promocyjna



Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »