Pieczone pierożki z ciasta drożdżowego

Sposób przyrządzania:

Przygotuj ciasto: 30 min przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta na pierożki, wyciągnij masło z lodówki. Podgrzej lekko mleko. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób w niej dołek. Do dołka wsyp sól i cukier, pokruszone drożdże, wbij jajko i zalej wszystko podgrzanym mlekiem. Zasyp dołek, zgarniając mąkę z brzegów. Zacznij wyrabianie, a kiedy składniki zaczną się łączyć dodaj miękkie masło. Wyrabiaj, podsypując mąką, aż ciasto przestanie się kleić i będzie miało suchą, matową powierzchnię. Włóż wyrobione ciasto do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto powiększy się przynajmniej o połowę.

Przygotuj farsz: widelcem rozdrobnij ser lazur. Pokrój w drobną kostkę papryki, a oliwki w plasterki. Pokrojone warzywa wrzuć do sera, dolej oliwę z oliwek i wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do temp. 190°. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż je na stolnicę. Wyrabiaj przez minutę. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wytnij kółka i nałóż na nie po 1/2 łyżeczki farszu. Składając kółka na pół, zlepiaj pierożki i układaj w odstępach 3 centymetrów na wyłożonej papierem blasze. Kiedy blacha zapełni się, pomaluj pierożki rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20–30 min, aż pierożki będą miały mocno złoty kolor. W tym czasie zagnieć skrawki ciasta, rozwałkuj, wytnij kółka i zlep następne pierożki na drugą blachę. Proces ten powtarzaj, aż do wykorzystania całego ciasta. Z całego ciasta powinno powstać ok. 25 pierożków.

Upieczone pierożki można podawać równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na pierogi

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:10
ilość porcji: 5
autor: Tesco


Składniki:
Ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 65 ml mleka
  • 150 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli i cukru
Farsz:

  • 150 g sera lazur
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 20 zielonych oliwek z zalewy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania
  • 1 rozmącone jajko