Pieczone plastry boczku na jajach z kiełkami

Sposób przyrządzania:

Jaja ugotuj na twardo: zalej zimną wodą tak, aby woda przykryła w całości jajka, gotuj 7–10 min od momentu zawrzenia wody. Jajka przestudź i obierz ze skorupy. Przekrój na połowy i wyjmij z nich żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem. Cebulę drobno pokrój i dodaj do żółtek. Masę wymieszaj z 2 czubatymi łyżkami majonezu oraz 1 płaską łyżką musztardy. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj. Nagrzewaj piekarnik do 200° i na ruszcie w piekarniku, podpiecz plastry boczku przez 6–10 min, aby zarumieniły się, ale nie wyschły. Przygotowaną masą z żółtek nadziewaj jajka. Kiedy plastry boczku się podpieką, ułóż je na talerzu, aby chwilkę przestygły i zawiń w palcach w rulon, na wzór róży. Wetknij zwinięty boczek w masę i ozdób kiełkami słonecznika.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na jaja

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:25
ilość porcji: 5
autor: Tesco


Składniki:
  • 10 plastrów boczku parzonego wędzonego
  • 10 jaj
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • garść kiełek słonecznika
  • 1 mała cebulka
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak gotować i obierać jajka?



zobacz poradę »

Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »

Jak zrobić domowy majonez?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »