Pierogi z kapustą i grzybami

Sposób przyrządzania:

Przygotuj farsz: kapustę lekko obgotuj, odcedź i posiekaj. Grzyby namocz na 30 min w ciepłej wodzie i obgotuj je przez 15 - 20 min w tej samej wodzie, w której się moczyły. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie smaż ją na oliwie, na wolnym ogniu, aż zarumieni się na oliwie na złoty kolor. Na patelnię wrzuć kapustę, posiekane obgotowane grzyby, sól i pieprz. Duś pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka i odcedź.

Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.

Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posyp nią pierogi.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na pierogi

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:30
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ½ stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

farsz:
 
  • ½ kg kwaszonej kapusty
  • 8 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju

Oferta promocyjna