Piróg biłgorajski

Sposób przyrządzania:

1 Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

2 Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Kasze w makutrze zalewamy wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie, dodajemy ziemniaki, biały ser i ucieramy kopyścią.

3 Dodajemy roztopione masło, jajka, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy.

4 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C na 50 minut.

5 Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry, z kwaśnym mlekiem lub kefirem.

kategoria:

przepis na piróg

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 8
autor:


Składniki:
Ciasto:

Farsz:

Cudowne wiejskie danie z Biłgoraja, popularne na całej Lubelszczyźnie. Również wspaniale smakuje, gdy plastry piroga zrumienimy na patelni na maśle i podamy na ciepło.