Placek królewski

Sposób przyrządzania:

Ciasto kruche: z podanych składników szybko zagnieść ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki.

Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia – upiec.

Krem: odlać trochę mleka do rozprowadzenia mąki, resztę mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mleko wymieszane z mąką i cały czas mieszać do zagotowania.

Gorącym kremem przełożyć placki w kolejności: kruche ciasto, połowa kremu, biszkopt, reszta kremu, kruche ciasto. Wierzch polać polewą czekoladową.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:15
ilość porcji: 1
autor: 266


Składniki:
Ciasto kruche:

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu z czubkiem
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżka śmietany

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy