Placki po węgiersku

Sposób przyrządzania:

Przygotuj nadzienie: mięso umyj, pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 10 min). Następnie przełóż mięso do garnka i zalej wodą. Przypraw pieprzem, papryką, listkiem laurowym (nie sól) i podgotuj. Po 10 min dodaj sól i gotuj dalej, aż mięso będzie bardzo miękkie.

W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w talarki. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez ok. 15 min.

Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, rozprowadź ciepłym wywarem i wlej do gulaszu. Całość zagotuj.

Przygotuj placki: ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj 1 jajko, mąkę, sól i posiekaną cebulkę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na rumiano z obu stron duże placki. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach.

Wyłóż placki na talerze, polej je gulaszem i złóż na pół. Przed podaniem posyp startym żółtym serem.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

placek po węgiersku

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 3
autor: Tesco


Składniki:
Placek:


Nadzienie:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, listek laurowy

Oferta promocyjna