Polędwiczki w sosie śliwkowym

Sposób przyrządzania:

Polędwiczki wieprzowe umyj pod bieżącą, zimną wodą i odsącz przy pomocy kuchennego ręcznika. Oczyść mięso z górnej błony. Najlepiej natnij końcówkę błony i prowadząc nóż pod kątem, powoli odcinaj. Polędwiczkę pokrój na medaliony po ok. 50 g. Na porcję licz 3 medaliony. Przełóż do kuchennej miski i polej lekko oliwą. Obierz czosnek i drobno pokrój. Tymianek obierz z listków i dodaj do polędwiczki wraz z pokrojonym czosnkiem. Przypraw mięso solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut do zamarynowania w lodówce. 

Rozgrzej piekarnik do temp 180°. Śliwki umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki i jeszcze raz przekrój każdą połówkę na pół. W rondelku zagotuj wino i dodaj śliwki oraz cukier. Jak tylko śliwki zwiędną, zmniejsz ogień. W małej filiżance rozpuść w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i wlej miksturę do śliwek. Sos lekko zgęstnieje i zrobi się szklisty. Na koniec dodaj masło i przypraw sos śliwkowy odrobiną soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Dla złamania słodyczy wyciśnij jeszcze sok z cytryny. Lekko zamieszaj i zdejmij z ognia. 

Na patelni podsmaż z każdej strony medaliony z polędwiczki na złoty kolor. Wstaw mięso do piekarnika na 8–9 min. To optymalny czas, aby polędwiczka wypiekła się w środku i jeszcze zachowała soczystość. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i nakryj folią aluminiową, aby odpoczęło. Sos lekko podgrzej i wylej na półmisek. Ułóż medaliony dekoracyjnie w linii na sosie. Do dekoracji najlepiej pasuje świeża śliwka i tymianek.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

polędwiczki w sosie

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:20
ilość porcji: 2
autor: Tesco


Składniki:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej 
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku 
  • 10 g masła 
  • 1 łyżka oliwy 

Sos: 

  • 200 g śliwek 
  • 80 ml wina czerwonego 
  • 30 g cukru 
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 cytryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny

Jak kroić owoce i warzywa do dekoracji?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »