Jak obrać i pokroić mango?


1. Postaw mango na desce do krojenia ogonkiem do dołu. Przytrzymując je w pozycji pionowej, odkrój szersze boki mango przesuwając nóż wzdłuż pestki.

2. Odkrojoną „piętkę” mango ułóż wzdłuż dłoni. Delikatnie czubkiem noża natnij miąższ w kratkę. Uważaj, żeby nie przeciąć skórki.

3. Skórkę z naciętym w kratkę miąższem odwróć na lewą stronę. Nacięte cząstki mango rozdzielą się i powstanie okazały jeż.

4. Teraz z łatwością możesz odkroić zgrabne kostki miąższu od skórki.

5. Odkrój pozostałe części owocu od pestki.

6. Podziel miąższ na cząstki i odkrój od skórki. Tak obrane mango świetnie nadaje się do przygotowania sałatki lub szaszłyków.

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady