Jak zrobić dobry biszkopt?


1. Do przygotowania biszkoptu o średnicy ok. 24 cm potrzebujesz 5 dużych jajek, 3/4 szklanki cukru, 4/5 szklanki mąki pszennej i 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej.

2. Wymieszaj i przesiej obydwie mąki.

3. Nastaw piekarnik na temperaturę 160°. Oddziel białka od żółtek.

4. Zacznij ubijać białka. Pod koniec ubijania, kiedy białka zaczną sztywnieć, dodaj cukier.

5. Cały czas miksując, dodaj kolejno żółtka i wymieszaj.

6. Wsyp przesianą mąkę i krótko wymieszaj. Miksowania od rozpoczęcia ubijania białek aż do wymieszania mąki nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut.

7. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wstaw do piekarnika na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu z ciasta patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy.

8. Ciasto wyciągnij z formy dopiero po wystudzeniu. Przed otwarciem obręczy tortownicy odkrój od niej ciasto małym nożykiem.

9. Po ściągnięciu obręczy przełóż biszkopt na talerz, odwracając go spodem do góry. Ściągnij papier do pieczenia.

10. Tak przygotowany biszkopt, jeżeli nie jest potrzebny od razu, można przechować 1-2 dni w pojemniku na pieczywo.

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady