Jak zrobić faworki?


1. 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki wymieszaj ze śmietaną (3-4 łyżki), zrób wgłębienie, dodaj 4 żółtka i 1 łyżkę octu. Wyrób starannie ciasto, a następnie energicznie uderzaj w nie wałkiem przez co najmniej 15 min, aby wtłoczyć do środka powietrze. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.

2. Schłodzone ciasto pokrój na kawałki. Jeden z nich rozwałkuj, pozostałe przykryj ściereczką. Oszczędnie podsypuj blat mąką i pamiętaj, że im cieńsze ciasto, tym lepiej.

3. Z rozwałkowanych płatów ciasta wykrawaj paski o szerokości 3 cm i długości 9–10 cm. W środku każdego kawałka zrób 3–4-centymetrowe nacięcie.

4. Przez nacięcie w środku przełóż jeden koniec ciasta. Gotowe faworki przykrywaj czystą ściereczką, aby nie obsychały.

5. Tak przygotowane faworki smaż na mocno rozgrzanym oleju. Uważaj jednak, aby nie był zbyt gorący, wówczas mogą się spalić. Zrób próbę: włóż na tłuszcz odrobinę ciasta, jeśli szybko wypłynie - temperatura jest w porządku. Jeśli ciasto zbrązowieje, to znak, że musisz ostudzić olej.

6. Usmażone faworki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady