Jak zrobić kluski śląskie?


1. Do przygotowania klusek śląskich potrzebujesz ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków i mąkę ziemniaczaną. Nawet jeżeli ziemniaki po ugotowaniu były gniecione, zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.

2. Starte ziemniaki wsyp do miski i lekko ugniatając wierzchem palców, wyrównaj ich powierzchnię.

3. Podziel nożem ziemniaki na cztery części. Wyciągnij na wierzch jedną czwartą ziemniaków.

4. Na miejsce wyciągniętych ziemniaków wsyp mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby jej lekko wyrównana powierzchnia sięgała wyrównanej powierzchni ziemniaków.

5. Ziemniaki i mąkę wymieszaj ręką na jednolitą masę.

6. Łyżeczką nabierz porcję ciasta i utocz z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, kciukiem uformuj wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski. W ten sposób przygotuj pozostałe kluski.

7. Kluski wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 3-4 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

8. Ugotowane kluski wyciągnij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady