Jak zrobić pączki?


1. Zrób zaczyn: w głębokim naczyniu rozetrzyj 60 g drożdży z cukrem (1 łyżeczka), zalej ciepłym mlekiem (1/3 szklanki), dodaj 2 łyżki mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30 min).

2. Do rondelka wbij 1 jajko, dodaj 5 żółtek, szczyptę soli oraz wymieszane ze sobą cukry (1/3 szklanki cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego).

3. Rondelek postaw na palniku i ciągle ubijając, podgrzewaj lekko na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta i nieco urośnie. Ubijaj ją przez ok. 15 min. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilkę ubijaj w celu przestudzenia.

4. 3 szklanki mąki tortowej połącz z ciepłym mlekiem (2/3 szklanki), dodaj ubite żółtka i zaczyn. Wszystko wymieszaj.

5. Wlej do ciasta stopione na wolnym ogniu 80 g masła i 1 łyżkę spirytusu lub octu (aby ciasto nie chłonęło tyle tłuszczu). Wymieszaj składniki łyżką i podsyp mąką, jeśli będzie za rzadkie i kleiste, a następnie wyrób dłońmi na gładkie ciasto.

6. Wyrobione ciasto musi odpocząć. Posyp je lekko mąką, przykryj ścierką i pozostaw na ok. 1,5 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

7. Z wyrośniętego ciasta oderwij kawałek i formuj w palcach placuszek o średnicy ok. 5 cm. Na środek placuszka nałóż łyżeczkę dżemu.

8. Zlepiaj brzegi, formując w dłoniach kulki.

9. Pączki układaj zlepieniem do dołu, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę. Możesz podsypać pączki mąką, aby nie przywarły do ściereczki.

10. Smaż pączki na niezbyt gorącym oleju, najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu pączków dosmaż je bez pokrywki.

11. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady