Jak zrobić plastyczną masę cukrową?


1. Przygotuj 800 g cukru pudru, 100 g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny i 70 ml wody oraz sitko.

2. Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.

3. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.

4. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj.

5. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.

6. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwnik. Wyrabiając masę jak plastelinę, dokładnie go wmieszaj.

7. Tak przygotowana masa może posłużyć do pokrywania tortów, jak i do tworzenia mniejszych ozdób cukrowych. Masę zawiniętą w folię przechowuj w lodówce.

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady