Jak zrobić polewę czekoladową?


1. Do przygotowania polewy czekoladowej przygotuj kakao, ok. 33 g masła na każdą łyżkę kakao, 1 pełną łyżkę wody i 3 łyżki cukru.

2. Wlej wodę do małego garnuszka i szybko zagotuj. Dodaj masło kakao i cukier.

3. Gotuj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Gotuj polewę jeszcze przez ok. 3 minuty. Co pewien czas zamieszaj, aby nie przywarła do dna.

4. Po ugotowaniu jeszcze raz wymieszaj dokładnie polewę i odstaw na  5 minut. Jeżeli uznasz, że po pięciu minutach jest ona zbyt rzadka, po prostu odstaw ją na dłużej. Im bardziej wystygnie, tym bardziej zgęstnieje. Po tym czasie można pokrywać polewą ciasta.

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady