Jak zrobić skórkę pomarańczową?


1. Przygotuj pomarańczę, wodę i cukier. Na 1 pomarańczę przypada 130 ml wody i 50 g cukru. Sparz pomarańczę.

2. Odetnij cienko skórkę i wykrój możliwie najdokładniej białą, spodnią część ze skórki pomarańczy.

3. Skórkę pomarańczową namaczaj przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie.

4. Skórki odsącz i pokrój w drobną kosteczkę.

5. Z wody i cukru ugotuj syrop.

6. Dodaj do syropu skórki pomarańczowe, smaż je na małym ogniu do momentu skarmelizowania się syropu. Pod koniec smażenia dodaj trochę soku z cytryny, zapobiegnie to cukrzeniu. Usmażone skórki powinny być przezroczyste i aromatyczne.

Wykorzystaj poradę, gotując pyszne danie:


Inne porady