Powidła z dyni

Sposób przyrządzania:

Dynię pokrój i zalej szklanką zimnej wody. Przełóż do garnka i duś, aż się rozgotuje. Następnie przełóż ją na patelnię i dodaj pozostałe składniki. Smaż całość na niewielkim ogniu, aż uzyskasz konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, owiń je szczelnie celofanem lub folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

Z podanych składników otrzymasz 4 średnie słoiki powideł.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

powidła z dyni

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:20
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • ​1 kg dyni obranej ze skóry (bez miękiszu i pestek)
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • parę goździków

Oferta promocyjna