Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Kokos znany był już naszym praprapraprzodkom. Najstarsze odnalezione skamieniałości tego drzewa pochodzą sprzed kilkunastu milionów lat. Jego rodzinnym domem stała się Ameryka Południowa, Indie, Nowa Zelandia oraz Azja. Słowo kokos pochodzi od hiszpańskiego i portugalskiego słowa „coco”, które oznacza twarz małpy. Pochodzący z Hiszpanii i Portugalii badacze znaleźli bowiem podobieństwo do twarzy małpy w naturalnych kropkach na orzechu kokosowym. Dzięki nim owoc ten zyskał swój międzynarodowy przydomek

Ze względu na wędrowniczą naturę kokosów, mogą one swobodnie dryfować na morskich falach, pokonując bardzo duże odległości, a kiedy zostaną wyrzucone na brzeg zaczynają kiełkować. Ich naturalnym środowiskiem rozwoju są piaszczyste, tropikalne plaże oceanicznych wysp.


Co warto wiedzieć?

Palma kokosowa to drzewo o tysiącu zastosowań. Otóż z tego smukłego, rosnącego w tropikach drzewa uzyskać można wszystko to, co człowiekowi niezbędne do życia. Wykorzystać da się bowiem każdą część tej rośliny – od korzeni, poprzez drewno, liście, pędy aż po nasiona, czyli to, co nazywamy orzechami kokosowymi.

Przede wszystkim z kokosa uzyskujemy drogocenny olej, uważany za najzdrowszy na ziemi. Posiada on większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny olej spożywczy. Oprócz dostarczania pożywienia, zastosowania w naturalnej medycynie i kosmetyce, kokos sprawdza się także jako przedmiot codziennego użytku. Skorupy orzecha używane są jako domki dla małych zwierząt hodowlanych, a w tropikach jako element kobiecego stroju. Sprawdzają się one także jako materiał opałowy, gdyż są dobrym źródłem węgla drzewnego.

Drewno z pnia to z kolei dobry materiał do produkcji mebli, łódek i instrumentów muzycznych, a włókna kokosowe posłużyć mogą do wyrobu pędzli, lin czy materaców. Co ciekawe, naukowcy z Filipin zaprojektowali przyjazny dla środowiska samochód, którego napędem jest paliwo wytwarzane właśnie… z kokosów.


Z czym to się je?

Kokos to nie tylko studnia zdrowia, ale również bogactwo smaku. Owoc ten można zjadać od razu po rozłupaniu prosto ze skorupy albo delektować się nim jako dodatkiem do deserów lub mięs i ryb, także tych grillowanych. Warto dodawać go do zup i sosów. Potrawy z dodatkiem kokosa nabierają subtelnego, słodkiego aromatu.

Wielu zaskoczyć może jego połączenie z ziemniakami czy ryżem. Najprostsze puree ziemniaczane z dodatkiem świeżo startego miąższu kokosa przemieni się w fenomenalny i przepyszny dodatek do ryb i delikatnego drobiu. Kokosa stosować można też jako składnik drinków, orzeźwiających owocowych shakeów czy ciasteczek typu „kokosanki”. Świeżo starty, z dodatkiem gorącego mleka czy wody stanowić może fenomenalną bazę do mas i kremów. Ma zdecydowanie mocniejszy (i przyjemniejszy) aromat niż wiórki kokosowe, jest też w smaku bardziej aksamitny.

Startym kokosem, czyli znanymi wszystkim wiórkami, zdobimy ciasta i torty. Jeśli zostanie nam po rozłupaniu niewykorzystany miąższ, można go śmiało suszyć lub zamrażać.



Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.