Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Pomelo pochodzi z Malezji, a pierwsze wzmianki o olbrzymich pomarańczach można wyczytać w chińskiej literaturze z pierwszego stulecia p.n.e. Mieszkańcy Europy odkryli pomelo w Palestynie w 1187 r., a także w Hiszpanii. Aktualnie pomelo uprawiane jest głównie w Indiach, Tajlandii, Chinach i na Malajach.


Co warto wiedzieć?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Rekordowe okazy osiągają nawet 20 cm i ważą ponad 2 kg. Jego owoce, rosnące na drzewach dochodzących do 12 metrów wysokości, swoim owalnym kształtem przypominają grejpfruta. Skórka pomelo może być żółta, różowa lub żółtozielona, a jej grubość może dojść do 5 cm. Pomelo charakteryzuje się gorzkawym smakiem, jednak nie tak gorzkim jak grejpfrut.

W XVII w. brytyjski kapitan statku Kompanii Wschodnioindyjskiej na wyspach Polinezji postanowił zabrać na pokład owoce pomelo i przetransportować je na Barbados. Tam też zostały posadzone. Po jakimś czasie zostały skrzyżowane ze słodkimi pomarańczami i w ten sposób powstał grejpfrut.


Z czym to się je?

Surowe owoce pomelo można przechowywać przez bardzo długi czas (w lodówce nawet do 4 miesięcy). Można je zjeść same lub dowolnie łączyć z innymi owocami tworząc zdrowe i smaczne sałatki. Pomelo jest również świetnym owocem na sok i marmoladę, a jego kandyzowana skórka może posłużyć jako dodatek do ciast lub słodkich deserów. Kupując pomelo, zwróć koniecznie uwagę na jego ciężar. Zbyt lekkie owoce mogą być w środku wysuszone.


Zobacz poradę: Jak obrać pomelo>


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.