Bajgle z kurczakiem marynowanym w czosnku niedźwiedzim, z pietruszkowym pesto i domowym majonezem

Bajgle z kurczakiem marynowanym w czosnku niedźwiedzim, z pietruszkowym pesto i domowym majonezem

  • 00:45
  • 1 porcja
  • 3135 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kilogram piersi z kurczaka ze skórą
    • bajgle lub inne pieczywo
    • suszony czosnek niedźwiedzi
    • sól morska
    • czarny pieprz
    • oliwa
    • olej rzepakowy tłoczony na zimno
    • papryka słodka
    • kumin
    • 3 żółtka
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • musztarda dijon
    • 1 łyżka miód lipowy
    • orzechy nerkowca
    • kilka pęczków natki pietruszki
    • sok i skórka z kilku cytryn
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Kanapka z kurczakiem, majonezem i pesto to klasyka klasyków. Często jednak nie smakuje tak jak powinna. Cała tajemnica tkwi w idealnym przygotowaniu kurczaka. Pierś sama w sobie nie ma wiele smaku, dlatego długo ją wcześniej marynuję. Następnie trzeba uważać, żeby nie wysuszyć mięsa. Dlatego wbijam termometr w najgrubszą część i kończę podgrzewanie, kiedy temperatura osiąga 72˚C (pasteryzacja). Moją kanapkę podaję z ciekawym pesto z pietruszki i orzechów nerkowca oraz świeżym majonezem domowym.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą, łyżka miodu, sokiem z cytryny, drobno posiekaną skórką z cytryny, czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik do 180˚ i piec ok. 30 minut lub do uzyskania temperatury 72˚ w środku najgrubszej piersi z kurczaka.

W czasie pieczenia zrób majonez. Weź 3 żółtka, dopraw łyżką octu jabłkowego, skórką startą z 1 cytryny, solą i pieprzem do smaku. Ubij wstępnie i zacznij dolewać oliwę bardzo powoli. Powinno wystarczyć pół szklanki do ubicia pysznego majonezu. Wsadź do lodówki.

Pesto zrób w ten sposób. Do blendera z końcówką do mielenia włóż pęczek pietruszki, garść orzechów nerkowca, skórkę z 2 cytryn i sok z jednej, kilka łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku i zmiel na gładkie pesto. W razie potrzeby dolej oliwy.

Bajgla przekrój. Jedną część posmaruj majonezem, a drugą pesto. Kurczaka pokrój w plastry i połóż kilka na bajglu, przykryj drugą częścią i przekrój.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy