Bajgle z pieczonymi warzywami i masłem z awokado

Bajgle z pieczonymi warzywami i masłem z awokado

  • 00:30
  • 1 porcja
  • 850 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • bajgle lub inne pieczywo
    • bakłażany
    • cukinie
    • zielone szparagi
    • sałata
    • kilka sztuk awokado
    • sok z cytryny
    • oliwa
    • sól i pieprz
    • główka czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Można pomyśleć, że pomysł zrobienia kanapki z grillowanymi warzywami nie jest zbyt ciekawy. Co jednak powiecie, jeśli całą przygodę zaczniemy od zrobienia pysznego masła z awokado? Cała kanapka wyłącznie z produktów roślinnych? Jak najbardziej! Do tego wrzucam na grilla cukinię, bakłażana, paprykę, a w sezonie oczywiście szparagi. Wrzuć warzywa na dobrze rozgrzanego grilla i piecz tak, żeby warzywa były chrupiące. Złóż kanapkę pełną pysznych warzyw i nie żałuj masła. Każdy jarosz cię za to pokocha! :)

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik lub grilla. Warzywa pokrój w plastry. Odkrój zdrewniałe końcówki w szparagach. Pędzlem posmaruj warzywa oliwą i oprósz solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200˚ przez ok. 20 minut. W tym czasie upiecz też kilka ząbków czosnku i kilka połówek awokado. Szparagi po pieczeniu pokrój na mniejsze kawałki.

Miękkie, upieczone awokado wydrąż do miski, dodaj wyciśnięty pieczony czosnek. Dodaj kilka łyżek soku z cytryny i oliwy i zblenduj na gładkie masło. Dopraw solą i pieprzem. 

Bajgle przekrój na pół, posmaruj masłem z awokado, nałóż trochę sałaty i nałóż grubą warstwę warzyw. Przykryj wierzchnią warstwą i przekrój na pół.