Ćwiartka z kurczaka po myśliwsku

Ćwiartka z kurczaka po myśliwsku

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 ćwiartki kurczaka
    • 150 g boczku wędzonego
    • 2 duże cebule
    • 1 kg pomidorów
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 jagody jałowca
    • 4 łyżki oleju
    • ½ szklanki bulionu
    • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn
zobacz wszystkie składniki więcej zwiń składniki więcej
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyj i przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Przyprawione ćwiartki ułóż w rondlu lub w brytfannie. Następnie zrumień na oleju pokrojone w kostkę: cebulę, boczek oraz czosnek i dodaj do kurczaka. Całość duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE przez ok. 20 min. Następnie dodaj obrane ze skórki pokrojone w drobne cząstki pomidory. Podlej przygotowanym bulionem i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, jagody jałowca), duś przez kolejne 50 min. Pod koniec duszenia dodaj dokładnie odcedzoną czerwoną fasolę. Kurczaka podawaj wraz z powstałym podczas duszenia sosem pomidorowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze