Hot dog ze szparagami smażonymi w panko, z dodatkiem sałatki z pomidorów i brzoskwini

Hot dog ze szparagami smażonymi w panko, z dodatkiem sałatki z pomidorów i brzoskwini

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bagietka
    • 1 op. mozzarella bufala Tesco Finest
    • pęczek zielonych szparagów
    • zmielona panierka panko
    • mąka
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • szczypiorek
    • rukola
    • bazylia świeża

    Sałatka:

    • 350 g kolorowych pomidorków koktajlowych
    • 1 brzoskwinia
    • 1 czerwona cebula
    • świeża bazylia
    • suszone płatki chili
    • sól, pieprz
    • oliwa

    Sos:

    • 6 łyżek jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki majonezu
    • 2–3 łyżeczki pesto bazyliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Sezon na szparagi dobiega końca, więc trzeba wykorzystać czas, w którym możemy je jeszcze kupić i zrobić z nich coś pysznego. Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycje na szybki i prosty przepis na lunch, obiad czy kolację. Hot dog jest idealną propozycją na zbliżające się upalne dni – nie spędzimy w kuchni dużo czasu, a zyskamy wartościowy posiłek! Do tego smakuje latem – brzoskwinie, szparagi, pomidorki i dużo świeżych ziół! 

Co zrobić, by było Pieknie Podane

BLOGER RADZI:

  • Przy tworzeniu tego dania wykorzystujemy kolorowe pomidorki i świeże zioła, przez co danie wygląda świeżo i zachęcająco.
  • Przykładamy dużo uwagi do detali – kroimy drobno warzywa, wybieramy najładniejsze szparagi.
  • Bagietkę nie nacinamy standardowo z boku, tylko od góry, podkreślając piękne nacięcia pieczywa.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Szparagi umyj i osusz przy pomocy ręcznika kuchennego, następnie odłam lub odkrój nożem zdrewniałe części łodyg.

2

Szparagi obtocz w mące, a następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane szparagi obtocz w drobno zmielonej panierce panko.

3

Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, a brzoskwinię umyj, a następnie wszystko pokrój w drobną kostkę. Liście świeżej bazylii zwiń w rulonik i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, płatkami chilli i dodaj oliwę z oliwek.

4

Obtoczone w panko szparagi smaż w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i pozostaw do odsączenia z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.

5

W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i pesto, przypraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokrój na kawałki, które następnie natnij w połowie. Wnętrze wysmaruj sosem, połóż liście rukoli i szparagi, następnie nałóż sałatkę z pomidorów i brzoskwini. Na wierzch połóż wcześniej rozerwaną lub pokrojoną mozzarellę. Całość posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, dymką, listkami bazylii i skrop całość oliwą.