Klopsiki wiedeńskie

Klopsiki wiedeńskie

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • twardawa bułka
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 g mieszanego mięsa mielonego
    • 150 g wątróbki wieprzowej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szczypty pieprzu
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 100 g tłustego boczku w plasterkach
    • 1/4 l rosołu wołowego z kostki
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/8 l śmietany
zobacz wszystkie składniki więcej zwiń składniki więcej
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, jajkami, wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops.

Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka razy rosołem.

Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu.

Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.


Komentarze