Pikantne chipsy z jarmużu

Pikantne chipsy z jarmużu

  • 00:20
  • 2 porcje
  • 221 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g jarmużu
    • 1 i 1/2 łyżki oleju, np. rzepakowego lub ryżowego
    • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
    • szczypta ostrej papryki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Opłucz jarmuż i osusz, np. w suszarce do sałaty lub ręcznikiem kuchennym. Wytnij najtwardsze i najgrubsze nerwy. Podziel jarmuż na mniejsze kawałki. Dodaj olej, sól i paprykę. Dokładnie wymieszaj, aby dodatki pokryły cały jarmuż.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przesyp na nią jarmuż i rozłóż tak, by utworzyć z niego cienką warstwę.

Chipsy piecz na środkowej półce w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut lub do uzyskania chrupiącego jarmużu. Pamiętaj, że jarmuż nie może być spalony. Możesz też piec chipsy na termoobiegu, ale wówczas musisz skrócić czas pieczenia i kontrolować stopień wypieczenia chipsów.