Polędwiczki wieprzowe w sosie kawowym z karmelizowaną gruszką

Polędwiczki wieprzowe w sosie kawowym z karmelizowaną gruszką

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g polędwiczki wieprzowej
    • 3–4 gruszki
    • 2 łyżeczki kawy
    • 250 ml bulionu
    • 2 łyżki syropu z agawy 
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 3–4 świeże liście laurowe
    • 2–3 gałązki rozmarynu
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • kilka suszonych owoców jałowca
    • oliwa 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Przepadam za połączeniem mięsa i owoców. Lubię eksperymentować i mieszać różne smaki – tym razem delikatne mięso i słodkie gruszki połączyłam esencjonalnym sosem z aromatem kawy. To danie łączące w sobie wiele smaków, które się idealnie uzupełniają i świetnie razem komponują. Moim zdaniem jest niezwykle sycące i świetnie sprawdzi się na jesiennym stole. 

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Wybierając gruszki, warto postawić na owoce, które nie są zbyt dojrzałe – dzięki temu zachowają formę i nie rozpadną się podczas karmelizowania.
  • Mięso wygląda najbardziej apetycznie, gdy polejemy je sosem tuż przed podaniem – błyszczący sos podkreśla aromatyczny kawałek mięsa.
  • Zarówno gruszki, jak i mięso zachowane są w podobnej tonacji kolorystycznej, by jeszcze bardziej to podkreślić, warto wybrać talerz w podobnej gamie kolorów.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

W moździerzu ucieramy chili, sól, pieprz, rozmaryn, jałowiec, oliwę oraz łyżkę syropu z agawy. 

2

Polędwiczkę oczyszczamy, dzielimy na dwie porcje i każdą nacieramy przygotowanymi przyprawami. 

3

Pokrojoną na półplasterki cebulę, liście laurowe oraz przygotowane mięso podsmażamy na oliwie. 

4

Kawę zaparzamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecedzoną kawę oraz bulion – dusimy całość, aż sos się zredukuje – miksujemy go lub przecieramy przez sito, by uzyskać gładką konsystencję. Na koniec sos wykańczamy łyżką masła.

5

W międzyczasie przygotowujemy gruszki – kroimy je na ćwiartki, oddzielamy gniazdo nasienne i karmelizujemy na maśle z syropem z agawy i gałązką rozmarynu. Serwujemy mięso z dodatkiem sosu i owoców.


Komentarze

  • 2016-09-21 Just a SALAD

    Danie to podałabym mojemu mężowi w ramach romantycznej kolacji. Zacznijmy od atmosfery. W całym mieszkaniu unosi się piękny ziołowo-kawowy aromat oraz słychać jazzową muzykę. W salonie ciemnobrązowy stół, na którym rozłożony jest biały, idealnie wyprasowany, bieżnik. Na środku stoją dwa niewielkie kwadratowe, szklane naczynia, w których nasypane zostały ziarenka kawy oraz osadzone duże podgrzewacze, które świecą się jasnym płomieniem i stanowią główne oświetlenie. Również na obrusie rozsypanych zostało kilka ziarenek kawy, które wspaniale kontrastują z białym bieżnikiem. Tuż obok drewniana deseczka, na której leży gałązka rozmarynu oraz stoi sosjerka z grubego szkła, w której znajduje się pozostały sos kawowy, Po przeciwległych stronach stołu dwa kwadratowe, ciemne talerze z kamienia łupkowego, obok srebrne sztućce, spięte złotą wstążką, ułożone na czarnej bawełnianej serwecie oraz dwa kryształowe kieliszki napełnione czerwonym półwytrawnym winem. I teraz najważniejsze… Na środku talerza pokrojona w plastry polędwica, która została ułożona po przekątnej talerza naprzemiennie z plastrami karmelizowanej gruszki. Całość ostrożnie polana sosem, a na samym środku niewielka gałązka rozmarynu.

  • 2016-09-15 Joanna Pogorzelska

    a ja podałabym polędwiczki na talerzu w formie dwóch 1cm plastrów, do tego puree z brokułu, a na tym karmelizowana gruszka, wszystko posypane fioletowymi kwiatkami lawendy

  • 2016-09-15 Magdalena Mogilnicka

    Podałabym wszystko na kontrastującym biało-czarnym talerzu. Na spód wyłożyłam gruszki, na to piękny, duży kawałek polędwicy. Całość ozdobiłabym ziarnami kawy, gałązkami tymiarnku i jałowcem.

  • 2016-09-15 Aneta Gwiner

    Top danie ewidentnie kojarzy mi się z rodzinnym domem pełnym ciepła i miłości. Jak mysle o tym daniu to w głowie mam obrazy babci, która w swoim sadzie zrywała gruszki z drzewa, aby wykorzystać je później do obiadu lub ciasta. Na pewno do mojej stylizacji użyłabym babcinych dłoni (pomarszczonych ale jeszcze na tyle sprawnych, aby przygotować najlepszy obiad). Do tego wszystko w kolorach jesieni (czerwone, złote i brunatne liście delikatnie opadające na drewniany stół). W oddali pełen drzew, na których rosną sezonowe owoce. Wokół stołu rozsypane ziarenka pieprzu między jesiennymi liśćmi. Gorąca kawa w filiżance przypomina, że ciepłe letnie wieczory odeszły już w siną dal. Do tego gdzieniegdzie kapka sosu z karmelizowanych gruszek. Wszystko to podałabym na dużym talerzu. Mięso ułożone starannie, jednak widoczne byłyby ślady, że ktoś nie mógł powstrzymać się od skosztowania tego cudu. Na mięsie byłby gruszki z kilkoma gałązkami tymianku. To danie ma mówić, że chociaż słoneczne, ciepłe lato już za nami, to jesień potrafi zaskoczyć pełną gamą smaków i kolorów.

  • 2016-09-15 Małgorzata Piotrowicz

    Podałabym to na półmisku wyłożonym sałatą oraz mięso przyozdobione keksami z gęstej śmietany oraz dodatkowo posypane uprażonymi ziarnami słonecznika.

  • 2016-09-15 Sławomir Wójcik

    Myslę o soczystej czerwieni, żółty i kawowy brąz. Jeśli nie zastawa to przynajmniej akcenty w postaci na przykład przyprawniów, Wyobrażam to sobie tak.brązowy obrus a na nim czerwone talerze ,żółte kwiaty na środku

  • 2016-09-15 Barbara Rzeźniczak

    Ja podałabym to danie w formie piramidek. Na talerzu ułożyłabym plaster polędwicy i wsparła na nim gruszki. Czubek piramidki polałabym sosem, dzięki czemu uzyskamy prawdziwy wulkan doznań smakowych.

  • 2016-09-15 Sławomir Wójcik

    Idelane połączenie smaków. Brakuje mi tu jedynie kolorów. Tak przyrzadzone polędwiczki podał bym w otoczeniu kolorowej zastawy stołowej.

  • 2016-09-15 Katarzyna

    Polędwiczki pokroiłabym na mniejsze kawałki podałabym na talerzu pełnym kolorowej sałaty z pomidorkami, rzodkiewką kolorowa papryką posypane sezamem

  • 2016-09-15 Bartoli

    Sos kawowy i chili przywołują mi na myśl kolorową kuchnię południowoamerykańską, dlatego tą potrawę podałbym na czerwonym talerzu ułożonym na drewnianym stole nakrytym serwetą w kolorach pomarańczy i czerwieni nawiązujących do soczystych gruszek i ostrych papryczek chili. Karmelizowane gruszki ułożyłbym na listkach rukoli. Obok talerza rozsypane suszone owoce jałowca, kilka papryczek chili, a z tyłu młynek do mielenia pieprzu i oczywiście ziarenka pieprzu, drewniana misa z gruszkami i żółty kwiat słonecznika. W tle zachodzące nad górami słońce. Do polędwicy zaproponowałbym dodatkowo masło z mielonymi pistacjami, nutką pieprzu i jałowca, które ułożyłbym na wierzchu polędwicy, dlatego obok talerza rzuciłbym kilka orzechów pistacjowych.