Polędwiczki wieprzowe w sosie kawowym z karmelizowaną gruszką

Polędwiczki wieprzowe w sosie kawowym z karmelizowaną gruszką

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g polędwiczki wieprzowej
    • 3–4 gruszki
    • 2 łyżeczki kawy
    • 250 ml bulionu
    • 2 łyżki syropu z agawy 
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 3–4 świeże liście laurowe
    • 2–3 gałązki rozmarynu
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • kilka suszonych owoców jałowca
    • oliwa 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Przepadam za połączeniem mięsa i owoców. Lubię eksperymentować i mieszać różne smaki – tym razem delikatne mięso i słodkie gruszki połączyłam esencjonalnym sosem z aromatem kawy. To danie łączące w sobie wiele smaków, które się idealnie uzupełniają i świetnie razem komponują. Moim zdaniem jest niezwykle sycące i świetnie sprawdzi się na jesiennym stole. 

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Wybierając gruszki, warto postawić na owoce, które nie są zbyt dojrzałe – dzięki temu zachowają formę i nie rozpadną się podczas karmelizowania.
  • Mięso wygląda najbardziej apetycznie, gdy polejemy je sosem tuż przed podaniem – błyszczący sos podkreśla aromatyczny kawałek mięsa.
  • Zarówno gruszki, jak i mięso zachowane są w podobnej tonacji kolorystycznej, by jeszcze bardziej to podkreślić, warto wybrać talerz w podobnej gamie kolorów.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

W moździerzu ucieramy chili, sól, pieprz, rozmaryn, jałowiec, oliwę oraz łyżkę syropu z agawy. 

2

Polędwiczkę oczyszczamy, dzielimy na dwie porcje i każdą nacieramy przygotowanymi przyprawami. 

3

Pokrojoną na półplasterki cebulę, liście laurowe oraz przygotowane mięso podsmażamy na oliwie. 

4

Kawę zaparzamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecedzoną kawę oraz bulion – dusimy całość, aż sos się zredukuje – miksujemy go lub przecieramy przez sito, by uzyskać gładką konsystencję. Na koniec sos wykańczamy łyżką masła.

5

W międzyczasie przygotowujemy gruszki – kroimy je na ćwiartki, oddzielamy gniazdo nasienne i karmelizujemy na maśle z syropem z agawy i gałązką rozmarynu. Serwujemy mięso z dodatkiem sosu i owoców.