Rostbef z sosem truskawkowym

Rostbef z sosem truskawkowym

  • 01:30
  • 2 porcje
  • 1428 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 rostbefy Tesco Finest
    • 2 gałązki rozmarynu
    • wino czerwone wytrawne
    • 2 garści jarmużu
    • olej
    • sól, pieprz

    Sos truskawkowy:

    • 300 g świeżych truskawek
    • 2 cm imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/3 cebuli
    • 1–2 czerwone chilli 
    • 1 i 1/2 łyżki octu winnego 
    • 1 łyżka syropu klonowego Maple Syrup Tesco Finest
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na dnie miski ułóż rozmaryn. Mięso lekko rozbij ręką i połóż na rozmarynie.

2

Zalej rostbef winem i odstaw na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce.

3

Rozgrzej grilla i posmaruj ruszt olejem. Smaż mięso po 3–4 minuty z każdej strony. Odstaw mięso na 2–3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. 

4

W międzyczasie jarmuż wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dodaj szczyptę soli. Ułóż jarmuż na tacce do grillowania i trzymaj na rozgrzanym ruszcie przez 3–5 minut, kilkakrotnie przewracając.

5

Imbir obierz i drobno posiekaj. To samo zrób z czosnkiem oraz cebulą. Chilli przekrój na pół, pozbądź się ostrych pestek i pokrój w kostkę. W małym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż ok. 30 sekund. Dodaj chilli i smaż minutę, cały czas mieszając. Dodaj pokrojone truskawki (2 pokrojone truskawki odłóż do dekoracji). Dodaj ocet i syrop klonowy. Całość gotuj na małym ogniu ok. 6 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp sos truskawkami do dekoracji. Mięso podawaj z chipsami z jarmużu oraz z sosem truskawkowym.