Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g marchewki 
    • 100 g selera 
    • 200 g topinamburu lub ziemniaków 
    • 100 g buraków 
    • 100 g podgrzybków mrożonych
    • 1 łyżka kaparów
    • 50 ml oliwy 
    • 4 gałązki natki pietruszki 
    • 1 cytryna 
    • sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Podgrzybki wstaw do rozmrożenia, najlepiej dzień wcześniej. Warzywa korzeniowe umyj dokładnie i obierz ze skórki. Pokrój w duże kawałki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Przypraw solą i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 180˚ i piecz przez ok. 40 minut. Mieszaj warzywa regularnie, aby równo się wypiekły. Na ostanie 10 minut dodaj grzyby pokrojone w paseczki – wymieszaj z pozostałymi warzywami, aby przeszły smakiem.

W tym czasie przygotuj sos. Do głębokiego naczynia wlej oliwę, dodaj zioła, czosnek sok i skórkę z cytryny. Przypraw szczyptą soli, bo kapary są już lekko słone oraz świeżo mielonym pieprzem.  Zmiksuj razem i odstaw, aby sos nabrał smaku. Warzywa wyjmij z piekarnika i przełóż na półmisek, polej lekko z wierzchu sosem. Dekoruj świeżymi ziołami.