Wesoła małpka

Wesoła małpka

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 awokado
    • 2 kromki chleba pumpernikiel
    • kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
    • 1 zielony ogórek
    • 1 plaster sera żółtego
    • 1 pomidor
    • 1 pomidorek koktajlowy
    • kilka ziaren kukurydzy z puszki
    • 2 strąki groszku zielonego
    • kilka gałązek szczypiorku
    • 1 czarna oliwka
    • 1 paluszek
    • kilka listków bazylii
    • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki więcej zwiń składniki więcej
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Awokado umyj i przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki. Rozgnieć widelcem, skrop sokiem z limonki, wymieszaj i dodaj troszkę soli. Jedną kromkę pumpernikla posmaruj rozgniecionym awokado. Pokrój ją w równe paseczki – z nich powstaną nogi i ręce małpy.

2

Foremką do babeczek wytnij w serze małe słoneczko do dekoracji. Z drugiej kromki pumpernikla wytnij dwa koła.

3

Umyj szczypiorek i pokój go na długość pasków wyciętych z chleba. Na talerzu ułóż okręgi z pumpernikla i paski wycięte z chleba, układając je wstępnie w kończyny małpy. Na każdym paseczku połóż źdźbło szczypiorku. Z paluszków i listków bazylii wykonaj gałąź, której małpka będzie się trzymać.

4

Na chlebie połóż słoneczko z sera. Ogórka umyj, odetnij okrągły plaster, potem ogórka przekrój wzdłuż na pół, odkrawając podłużny plaster. Do paseczków wyciętych z chleba dołącz fasolę czerwoną z puszki i dorób palce.

5

Pomidory umyj. Z dużego pomidora odkrój "piętkę" – to będzie pyszczek, a w nim wykrój nożem otwór – to będzie miejsce na uśmiech z zielonego groszku. Zielony groszek umyj. Z jednego wyjmij ziarenka (z ziarenek możesz zrobić także klatkę piersiową małpki), a drugi przekrój na pół tylko do połowy. Jedną oliwkę przekrój wzdłuż na pół – to będą oczy. Na oliwkach ułóż ziarna kukurydzy, a na nich połówki zielonego groszku. Z pomidorka koktajlowego przekrojonego na pół wykonaj uszy małpy, a ze szczypiorku nozdrza.

W otwór w pomidorze włóż strąk zielonego groszku rozchylony do połowy, aby nadać uśmiech małpie. W ten oto prosty sposób powstała wesoła małpka, wisząca na gałązce. Małpkę możesz doprawić na koniec solą i oliwą.


Komentarze