Zupa z karpia

Zupa z karpia

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g karpia 
    • 1 marchewka 
    • 50 g selera 
    • 1 pietruszka 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 3 cebula 
    • 50 g masła 
    • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej, zielonej 
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
    • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 
    • 4 gałązki natki pietruszki 
    • 4 łyżki  kwaśnej śmietany 18% 
    • sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filet z karpia umyj i odetnij płetwy, pozostałości po kręgosłupie oraz ościach brzusznych. 

2

Czysty filet odłóż, a resztki z karpia przełóż do garnka, wlej wodę i posól delikatnie. Zgnieć czosnek i dodaj do garnka. Obierz warzywa i pokrój w małe kawałki. Dodaj do garnka z rybą i wstaw do gotowania. Jak tylko się zagotuje, to zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez 10 minut. 

3

Paprykę i cebulę pokrój w paseczki. Na patelni podgrzej masło i podsmaż cebulę i paprykę, wsyp suchą proszkowaną paprykę z każdego rodzaju i pomidorowy koncentrat. Wszystko lekko podsmaż. 

4

Paprykę z koncentratem przełóż do garnka i zalej bulionem rybnym. Gotuj przez 10 minut. Karpia pokrój na kawałki i dodaj do zupy.  Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do zupy. 

5

Przelej zupę do talerza wraz z warzywami i kawałkami ryby. Na środku dekoracyjnie połóż kleks kwaśnej śmietany i listki natki do dekoracji.