Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i oliwkami

Sposób przyrządzania:

Ziemniaka obierz i umyj. Obgotuj go w osolonej wodzie ok. 15 min, następnie pokrój w plastry. Pstrąga umyj i osusz, przełóż na talerz, skrop cytryną, natrzyj solą i pieprzem. Pietruszkę umyj i posiekaj. W naczyniu do zapiekania ułóż kawałki ziemniaka na przemian z łososiem, posyp oliwkami. Na wierzch nałóż 2 łyżki masła i zapiecz w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 200°. Podawaj z plasterkami cytryny i szpinakiem.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

pstrąg łososiowy

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 2
autor: Tesco


Składniki:
  • ​500 g pstrąga łososiowego
  • 1 duży ziemniak
  • garść zielonych oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz