Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym

Sposób przyrządzania:

1 Bułkę moczymy w mleku przez kilkanaście minut, odciskamy, przekładamy do miski.

2 Dodajemy mielone mięso, starty ser, jajka, posiekaną pietruszkę, gałkę muszkatołowa, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, każdy nieco spłaszczamy w dłoniach.

3 Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy je z patelni i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

4 Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści. Gdy sos zacznie się intensywnie gotować, wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut. Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na półmisek, układając w piramidę.

5 Sos podgrzewamy jeszcze przez chwile na dużym ogniu; gęstniejącym polewamy pulpeciki. Natychmiast podajemy.

Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

pulpety w sosie

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:
  • 5 kromek czerstwej pszennej bułki lub chleba bez skórki
  • 5-6 łyżek mleka
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 g mielonej wieprzowiny (ewentualnie cielęciny)
  • 100 g świeżo startego sera grana padano lub parmezanu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 kopiate łyżki brązowego cukru
  • 150 ml octu balsamicznego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

W kuchni południa Włoch, zwłaszcza w kuchni sycylijskiej, skąd pochodzi poniższy przepis, do dziś wyraźne są liczne wpływy arabskie. To nie tylko kaszka kuskus, jadana tam równie chętnie jak makaron, lecz też dania łączące w sobie smaki słodkie i kwaśne – tak popularne w krajach Maghrebu. Użycie zwykłego, białego cukru nie zrujnuje naszych wysiłków
kulinarnych, lecz z cukrem brązowym danie będzie nieco bardziej wyrafinowane smakowo.