Puree z czerwonej soczewicy

Sposób przyrządzania:

Pod bieżącą wodą opłucz soczewicę i wsyp do garnka. Dołóż koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 40 min często mieszając. Soczewica powinna się rozgotować. W czasie kiedy soczewica się gotuje, obierz i posiekaj białą cebulę. Posiekaną cebulę podduś na 20 ml oliwy i dorzuć do soczewicy pod koniec gotowania.

Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w piórka. Posiekaną cebulę posól i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 10 min. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Wymieszaj pomidorki z cebulą.

Na talerze nałóż porcję puree i pomidorowej sałatki. Podawaj jako dodatek do innych potraw lub samodzielne danie.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

puree

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól