Roladki ze schabu nadziewane kapustą kiszoną i wędzonką

Sposób przyrządzania:

Wstaw do gotowania kapustę kiszoną, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 20 minut. Jak tylko będzie miękka zalej ją ziemną wodą i odsącz, następnie pokrój na krótsze kawałki.

Boczek wędzony pokrój w paski i podsmaż na patelni, aż się zrumieni. Dodaj kapustę i przypraw solą oraz pieprzem. Gotową kapustę przełóż z patelni na półmisek, aby szybciej ostygła.

Schab umyj i zetnij błonę z wierzchu. Pokój mięso na kotlety. Każdą porcję rozbij młotkiem do mięsa, nałóż farsz z kapusty i boczku oraz plaster twarogu. Całość zwiń w rulon. Jeśli brzegi są za grube, rozbij jeszcze tłuczkiem. Uformuj roladkę w rękach, zamykając po obu końcach mięso. Przypraw z wierzchu solą i pieprzem. Roladki obtocz w mące. Rondel z olejem rozgrzej i obsmaż roladki, pamiętając aby mięso położyć najpierw brzegiem (końcową częścią rolowania) – wówczas roladka nie rozejdzie się podczas duszenia.

Warzywa obierz. Jedną marchew i seler pokrój w kostkę i dodaj do smażonych roladek. Resztę marchewki pokrój w paski długości ok. 10 cm i grubości 0,5 cm. Roladki zalej bulionem i przykryj pokrywką do duszenia. Gotuj całość powoli ok. 40 minut.

W tym czasie obierz ziemniaki i wstaw do gotowania na puree. Pod koniec gotowania wrzuć do ziemniaków paski marchewki. W rondelku rozgrzej połowę masła, przełóż ugotowane paski marchewki i przypraw szczyptą cukru. Miękkie ziemniaki odsącz z wody i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wlej kwaśną śmietankę i dodaj resztę masła. Wymieszaj na puszyste puree. Jak tylko roladki będą miękkie, zdejmij je z ognia. Pozostały sos zmiksuj na gładki krem i przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerz nałóż porcję ziemniaków puree i marchewki. Rozkrój roladkę ukośnie i połóż na marchewce. Polej danie sosem i udekoruj listkami zielonej natki.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

roladki mięsne

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:45
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 500 g schabu wieprzowego
  • 20 g mąki pszennej
  • 40 ml oleju
  • 300 g kapusty kiszonej  
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 250 g marchewki
  • 50 g selera
  • 100 g twarogu
  • 30 ml oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 30 g masła
  • 50 ml śmietanki kwaśnej
  • 40 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Oferta promocyjna



Jak zrobić puree ziemniaczane?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »