Sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos winegret: sok z cytryny wymieszaj ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i oliwą z oliwek. Składniki powinny być ze sobą dobrze połączone.

Przygotuj tosty: kromki chleba tostowego natrzyj obranym czosnkiem, posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, przekrój po przekątnej na pół i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200° na 4–5 min. Możesz też upiec tosty w tosterze.

Mieszankę sałat wsyp do miseczki. Dodaj wydrążone z miąższu avocado kulki, rozdrobnioną mozzarellę, suszone pomidory pokrojone w paski i posiekaną bazylię. Polej sałatkę przygotowanym sosem, przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp całość ziarnami słonecznika. Sałatkę podawaj z tostami.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

sałatka z awokado

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:15
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 opakowanie mixu sałat Rosso Tesco
  • 100 g mozzarelli
  • 1–2 awokado
  • 100–150 g suszonych pomidorów
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1/2 chleba tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz

Sos winegret:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu