Sałatka z rzepy z orzechami i jabłkami

Sposób przyrządzania:

Rzepę umyj dokładnie. Przy pomocy nożyka do obierania warzyw zetnij cienko skórę. Rzepę zetrzyj na tarce do miski, przypraw solą i wymieszaj. Odstaw na ok. 20–25 min, aby rzepa puściła sok.

Do szklanej miski wlej jogurt i śmietankę. Przypraw sokiem z połówki cytryny oraz cukrem. Jeśli lubisz słodką wersję, dodaj 2 łyżki cukru. Do tak przygotowanego sosu zetrzyj bezpośrednio jabłko. Odciśnij z soku rzepę (wraz z nim pozbędziesz się specyficznej ostrości) i dodaj do jabłka z jogurtem. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki zalej w kubeczku wrzątkiem, aby zmiękły przez ok. 2–3 minuty. Odlej z wody i dodaj do sałatki. Sałatkę przełóż do dekoracyjnej miseczki, posyp orzechami i listkami natki pietruszki.

Do sałatki z rzepy możesz dodać również cząstki pomarańczy, wtedy nabierze ona cytrusowego smaku.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na rzepę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 2 czarne rzepy
  • 1 jabłko
  • 30 g orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 50 ml śmietanki
  • 60 ml jogurtu naturalne typu greckiego
  • 1/2 cytryny
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, cukier

Oferta promocyjna