Schab po góralsku

Sposób przyrządzania:

Mięso pokroić na porcje. Przygotować kotlety, zbić tłuczkiem, oprószyć mąką, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu i oprószyć papryką.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do mięsa, podlać i na małym ogniu dusić około 10 minut. Mięso wyjąć z sosu.

Do pozostałego sosu włożyć kiszoną kapustę wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem. Dusić około 15 minut. Do żaroodpornego naczynia włożyć połowę kapusty, na kapuście ułożyć kotlety i przykryć pozostałą kapustą. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika.
Po 20 minutach zalać kapustę śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 1
autor: ER


Składniki:
  • 50 dag schabu
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 3 dag smalcu
  • 15 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • sól
  • ostra papryka w proszku