Schab w sosie własnym

Sposób przyrządzania:

Przygotuj schab: mięso umyj i osusz, następnie oprósz mąką i solą. Rozgrzej olej na patelni i obrumień schab z każdej strony. Czosnek pokrój na ćwiartki. Pieczeń zdejmij z patelni, lekko ostudź i posyp majerankiem oraz obłóż ząbkami czosnku. Zalej go 3/4 szklanki wody i przykryj. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godz., uzupełniając wyparowany sos wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i pokrój skośnie w poprzek włókien w plastry.

Przygotuj sos: w 1,5 szklanki zimnej wody rozpuść mąkę i wlej do sosu z duszenia schabu, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Uzyskanym sosem polej kawałki mięsa. Podawaj z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

sos ze schabu

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:45
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:

Sos:

  • 1,5 szkl. wody
  • 1,5 łyżki mąki
  • sos z pieczenia schabu
  • przyprawy: sól, pieprz