Sernik z makiem

Sposób przyrządzania:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na kruche ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy. Wstaw ciasto do piekarnika i lekko podpiecz w temperaturze 180 ° (ok. 10 min).
 
Przygotuj masę serową: ser przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj na gładką masę mikserem lub wałkiem do ciasta i dokładnie wymieszaj z serem. Dodaj utarte z cukrem żółtka, kaszę manną i wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową.

Przygotuj masę makową: do gotowej masy makowej dodaj jajka, masło i olejek. Dokładnie wymieszaj. Mak możesz jeszcze dwukrotnie przemielić przez maszynkę.

Na kruche ciasto w formie układaj na przemian (pod skosem) masę serową i masę makową. Piecz w temperaturze 180° przez około 60 min.

Przygotuj galaretkę pomarańczową według wskazówek na opakowaniu, gdy ostygnie dodaj pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową. Odstaw do lekkiego stężenia (nie pozwól aby galaretka zastygła na sztywno) i pokryj cieniuteńką warstwą wierzch wystudzonego ciasta.

Przygotuj glazurę: dżem wymieszaj w garnuszku z wodą i sokiem, a potem zmiksuj. Podgrzewaj na małym ogniu dodając cukier. Gotuj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i stanie się szklista. Gdy lekko ostygnie dodaj skórkę pomarańczową i pokryj ciasto cieniutką warstwą glazury.



Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na sernik z makiem

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:50
pieczenie : 01:00
ilość porcji: 12
autor: Tesco


Składniki:
masa serowa:

  • 150 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 kg mielonego białego sera
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny
  • cukier waniliowy

masa makowa:

  • 400 g masy makowej
  • ½ kostki rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • olejek migdałowy

kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

glazura:

  • ¾ szklanki dżemu
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej



Jak przygotować glazurę cukierniczą?



zobacz poradę »

Jak kandyzować skórkę pomarańczową?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »