Skrzydełka faszerowane mięsem i pieczarkami

Sposób przyrządzania:

Na początku należy usunąć kość ze skrzydełek. Końcowa lotka zostaje. Kość do łokcia usuwamy. Należy przeciąć skórę i część mięśnia, a potem wywracając mięso na lewą stronę delikatnie wykrajać kość. Tak przygotowane skrzydełka faszerujemy.

Farsz: cebulę i pieczarki drobno posiekać, przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać pietruszkę. Zmieszać z jajkiem, mięsem mielonym. Dodać trochę bułki tartej, jeśli jest zbyt mokre. Faszerować skrzydełka.

Na lekko natłuszczonej blasze poukładać skrzydełka. Posypać papryką w proszku, może być przyprawa do pieczonego kurczaka. Piec w piekarniku około 40 min, ewentualnie dłużej. Temperatura 180–200 stopni.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:40
ilość porcji: 1
autor: Sylwia


Składniki:
  • 1 kg skrzydełek kurzych
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • kilka łyżek miodu
  • jajko
  • bułka tarta