Słoneczna sałatka z kiełkami słonecznika

Sposób przyrządzania:

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Rukolę i kiełki przepłucz pod wodą i osusz. Rukolę i kiełki ułóż na talerzach, dodaj paprykę i posyp pestkami słonecznika (pestki słonecznika możesz podsmażyć ok. 3 min na patelni, na 1 małej łyżce oleju). Przygotuj sos: ocet wymieszaj z oliwą, cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Koperek i pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do sosu, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

sałatka z kiełkami

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:05
ilość porcji: 2
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 żółta papryka
  • 2 garście rukoli
  • garść kiełek słonecznika
  • 1/3 szkl. pestek słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 cebulki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • odrobina cukru do smaku
  • przyprawy: sól, pieprz