Soczysty schab pieczony ze śliwkami i przyprawami

Sposób przyrządzania:

Śliwki włóż do niewielkiej ilości wody i namaczaj przez 20 min. W międzyczasie schab umyj, osusz, natrzyj pieprzem, solą, majerankiem, kolendrą oraz wyciśniętym czosnkiem. Włóż mięso do woreczka. Dodaj do środka smalec (obłóż nim mięso), pieprz kolorowy i pieprz czarny w ziarnach oraz namoczone śliwki. Zawiń szczelnie woreczek i wstaw do lodówki. Mięso pozostaw w marynacie przez 12 godz.

Po tym czasie wyjmij mięso z woreczka i razem ze śliwkami, smalcem i przyprawami zawiń w folię aluminiową do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w temperaturze 200°. Pod koniec pieczenia (ok. 15 min przed wyjęciem pieczeni) odchyl folię i pozwól, aby mięso się zarumieniło. Przed podaniem pokrój w plastry.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na schab pieczony

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:00
marynowanie: 12:00
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki: