Stek z karkówki wieprzowej z boczkiem wędzonym

Sposób przyrządzania:

Do oleju dodaj przyprawy: pieprz biały, pieprz czarny, sól, posiekany czosnek i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Karkówkę podziel na 4 kotlety i włóż do marynaty. Wstaw do lodówki na 2 godz. Po wyciągnięciu z marynaty na każdym kotlecie ułóż po dwa plastry boczku i przypnij małymi wykałaczkami. Tak przygotowane kotlety połóż na ruszt i grilluj przez około 20 min, co jakiś czas przewracając. Po ściągnięciu z grilla na wystające wykałaczki nabij oliwki w dwóch kolorach.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na stek

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
marynowanie: 02:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 700 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 ml oleju
  • oliwki zielone i czarne
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz biały