Sum afrykański podawany z warzywami

Sposób przyrządzania:

Suma spraw, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na dzwonki. Następnie natrzyj solą i skrop cytryną. Suma obtocz w mące i usmaż na kilku łyżkach oleju na rumiano (ok. 10 min z każdej strony). W połowie smażenia, wlej 3 łyżki wody na patelnię i przykryj szybko pokrywką – para tworząca się nawilży rybę. Kiedy woda wyparuje, dodaj 2 łyżki masła, wyłącz gaz i chwilkę jeszcze potrzymaj rybę pod przykryciem, aby nasiąkła masłem.

Cebulę pokrój w krążki, brokuły podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w słupki, a seler posiekaj na małe kawałki i podsmaż wszystko razem w rondelku przez ok. 15 min pod przykryciem na 2 łyżkach masła. Całość posól i popieprz, na końcu dodaj bazylię. Usmażoną rybę wyłóż na talerz i posyp świeżą kolendrą, obok ułóż warzywa.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na smażoną rybę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:45
ilość porcji: 5
autor: Tesco


Składniki:
  • ok. 700 g suma afrykańskiego
  • 3 marchewki
  • 1 brokuł mały
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • kilka świeżych gałązek kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz

Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »