Szynka wielkanocna w cieście

Sposób przyrządzania:

Szynkę moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, po czym przełożyć do garnka, dodać warzywa, przyprawy i wlać tyle wrzątku, aby mięso było przykryte. Gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godz. Ugotowaną szynkę wystudzić w wywarze, po czym dokładnie osączyć i osuszyć. Z podanych składników i kilku łyżek zimnej wody wyrobić gęste, niezbyt twarde ciasto. Uformować kulkę i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, starannie oblepić nim szynkę i ułożyć na blasze. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny. Podawać na zimno z sosem tatarskim lub chrzanowym. Tak przygotowaną szynkę można podawać również jako gorącą przystawkę.


Magazyn Kulinarium - Grill

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 04:05
ilość porcji:
autor: skrzypus


Składniki:
  • 1,5–2 kg szynki wędzonej surowej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy

Ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 50 dag smalcu
  • pieprz, sól