Szynka wieprzowa w sosie własnym szpikowana czosnkiem

Sposób przyrządzania:

Szynkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Obierz czosnek. Nakłuwaj mięso pod kątem ok. 45° na głębokość ok. 3/4 wysokości mięsa, tak, aby otwory „podzieliły” kawałek mięsa na długości na 5 części (4 nakłucia). Nakłucia powinny być naprzemienne (raz zaczynamy z jednej strony, raz z drugiej). W każdy powstały otwór włóż 2 - 3 ząbki czosnku.

Nagrzej piekarnik do temp. 175°. Szynkę z czosnkiem ułóż w brytfance, polej olejem, włóż do piekarnika i piecz ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia wlej do brytfanki z mięsem 400 ml wody.

Upieczoną szynkę przełóż na deskę. Wytworzony sos przelej do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 min. Sos zagęść mąką wymieszaną w 100 ml zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Szynkę pokrój w plastry i polej sosem. Proponujemy podawać z ziemniakami puree.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na pieczeń

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:45
pieczenie: 02:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki: