Przepisy z czarną rzepą


Czarna rzepa, podobnie jak czosnek, ma pikantny smak. Dzięki tej cesze, rewelacyjnie sprawdza się w sałatkach i surówkach z dodatkiem słodkich jabłek, które doskonale równoważą ostry smak warzywa. Przed dodaniem rzepy do sałatki należy ją wcześniej drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać odrobinę soli, by rzepa puściła sok. Tak przygotowana surówka doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych, a nawet i kanapek. Sok natomiast należy zachować do celów leczniczych. U naszych wschodnich sąsiadów czarną rzepę często podaje się z olejem, śmietaną lub jajkami. W takiej postaci stanowi również ciekawe w smaku nadzienie do różnych pierogów. Rzepę można ponadto piec, gotować, robić z niej puree, zupy i potrawki. Coraz częściej spotkać się można także z faszerowaną rzepą.

dowiedz się więcej o czarnej rzepie »



Ilość przepisów: 3