Jak obrać orzecha kokosowego?


Jak obrać orzecha kokosowego?

Znajdź na kokosie 3 małe wgłębienia. W jednym z nich długim ostrym nożem lub korkociągiem zrób dziurkę. Następnie przez nią ze środka kokosa przelej do miseczki całą „wodę” (nadaje się ona także bezpośrednio do picia). Trzymając mocno kokosa w ręce, uderzaj tępą stroną ciężkiego noża (nie ostrzem) po obwodzie. Orzech powinien pęknąć.

Jak obrać orzecha kokosowego?

Nożem z okrągłą końcówką podważ miąższ i staraj się odłączyć go w całości od skorupy orzecha. Jeżeli podważysz miąższ lekko po całym obwodzie, powinien on sam odskoczyć od skorupy. Ostrym nożem lub obieraczką do jarzyn obierz brązową skórkę z miąższu. Obrany kokos możesz dowolnie kroić na kawałki.


dowiedz się więcej o orzechu kokosowym »





Ilość przepisów: 20