Przepisy z koprem włoskim


Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, z pewnością go polubisz. Z koprem włoskim można zrobić wszystko: jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach (wielbicieli korzennych smaków zachęcamy więc do delektowania się fenkułem na surowo). Przydatne w kuchni są niemal wszystkie części rośliny, nie tylko bulwa. Gałązki, przypominające koperek, możemy wykorzystać do dekoracji dania, łodygi natomiast doskonale wzbogacą smak zup. Usuwamy tylko łykowate, zewnętrzne liście fenkuła. Jeśli chcesz otrzymać paski, pokrój bulwę pionowo, jeśli paski – poziomo. Tak przygotowany koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw – w tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo!

dowiedz się więcej o koprze włoskim »



Ilość przepisów: 8